Haber

Muhalefet kazanırsa ekonomiyi kim yönetecek?

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun DEVA Partisi Genel Lideri ve eski ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile konutundan paylaştığı görüntünün ardından gözler, ekonomi yönetiminin kim olacağına çevrildi. ittifak. Edinilen bilgilere göre ittifak, iktidara gelmesi halinde bazı bakanlıkları bölerek ekonominin yönetimini altı partiye yönlendirmeyi hedefliyor.

Cumhurbaşkanlığı adayı Kılıçdaroğlu, 3 Mayıs’ta sosyal medya hesabından Babacan’la paylaştığı videoda “Haksızlıklara, kötü yönetime ve kutuplaşmaya karşı birlikte kazanacağız. Türkiye bu Şampiyonlar Ligi kadrosuyla ışıl ışıl parlayacak.” .

Ali Babacan mı Bilge Yılmaz mı?

Kılıçdaroğlu’nun Ali Babacan ile yaptığı açıklamanın ardından “Ekonomiyi Babacan mı yönetecek?” soru geldi Ancak dün Bursa’da mitinge katılan GEZEL Partisi Genel Başkanı Meral Akşener, “Yerli ve milli birini tanıtacağım. İnşallah başarır” sözleriyle Bilge Yılmaz’ı seçmenine tanıttı. ekonomimiz. O dünyanın en iyi finansçılarından biri”.

Akşener’in açıklamasının ardından Millet İttifakı’nda ekonomi yönetimi konusunda görüş ayrılıkları olup olmadığı tartışılmaya başlandı.

DW Türkçe’nin edindiği bilgiye göre ittifak ortakları, bu noktada altı siyasi partinin ekonomi yönetimine katkı sağlayacağının kamuoyuna duyurulmasından yana.


İYİ Parti Ekonomi Politikaları Lideri Prof. Dr. Bilge YılmazFotoğraf: ANKA

Ali Babacan ile Bilge Yılmaz arasında ekonomi politikalarına bakış açısı farklılıkları olduğu biliniyor. Ancak liderlerin de katkısıyla yönetimde bir sinerji yaratılacağı ve bu anlayış farklılıklarının herhangi bir soruna yol açmayacağı savunulmaktadır.

Mühendislik ve fizik eğitiminin ardından ekonomi alanında yüksek lisans ve doktora dereceleri alan Bilge Yılmaz, Pennsylvania Üniversitesi Wharton School’da akademisyen olarak çalışırken Akşener’in daveti üzerine 2021 yılında Türkiye’ye döndü.

Ortak fotoğraf verilecektir

6 Mayıs Cumartesi günü altı liderin katılacağı büyük İstanbul mitinginde ekonomi yönetimine ilişkin net bir açıklama ve olası tartışmalara son verilmesi bekleniyor. Altı lider ekonomi heyetiyle birlikte sahneye çıkacak ve mitingde fotoğraf da verecek.

Miting öncesi altılılar masasının ekonomi çalışanları İstanbul’da kahvaltı için bir araya gelecek.

CHP’den Faik Öztrak ve Selin Sayek Böke, UYGUN Partisi’nden Bilge Yılmaz ve Birol Aydemir, Gelecek Partisi’nden Feridun Alım ve Kerim Rota, Saadet’ten Sabri Tekir, Demokrat Parti’den Bülent Şahinalp ve Faik Aktürk, DEVA İbrahim Çanakçı da katılacak.

Toplantıda belli çerçeveleri açıklanan ittifakın ekonomik yol haritası da gözden geçirilecek. Altı siyasi partiden kadroların katılımıyla bu süreçte ekonomi yönetiminin şekilleneceği mesajı verilecek. Bu bağlamda Ali Babacan’ın ekonomi yönetiminde başkan yardımcısı olarak siyasetin belirlenmesinde söz sahibi olacağı söyleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının da ikiye ayrılacağı belirtiliyor. Bilge Yılmaz’ın adı “Maliye Bakanlığı” için olurken, “Hazine Bakanlığı” için bu aşamada belirlenen bir isim olmadığı, buraya getirilecek ismin isimlerden Bülent Kuşoğlu olabileceği kaydedildi. Kılıçdaroğlu’na yakın.

Şehircilik ve Enerji Bakanlıklarının da “ekonomi yönetimi” kapsamında ücretlendirilecek bakanlıklar olacağı kaydedildi.


DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Fotoğraf: Hilal Köylü/DW

Ekonomik bürokrasi de ortak belirlenecek

Sadece ekonomiyle ilgili bakanlıklar değil, ekonomi bürokrasisi de altılı masaya göre şekillenecek. Türkiye Varlık Fonu, TÜİK, Merkez Bankası, Merkez Bankası’na bağlı Para Politikası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul ve kamu bankaları gibi değerli ekonomik kuruluşların yöneticileri, piyasadaki istikrara göre belirlenecek. altı masa. Burada bazı isimlerin konuşulduğu ancak masada bir belirleme yapılmadığı için bu aşamada açıklanmayacağı öğrenildi.

Seçimler kazanıldıktan sonra çıkarılacak ilk kararnamelerde bu isimlerin açıklanacağı belirtiliyor.

Millet İttifakı ekonomi yönetiminde kimlerin yer alacağına dair mesajlarını vermesine rağmen Cumhur İttifakı’nda bu yönde bir açıklama yapılmadı. Cumhur İttifakı Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süre önce eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü ancak uzlaşma sağlanamadı. Şimşek’in daha sonra eski partisi AKP’yi dışarıdan destekleyeceği söylendi.

Geçen haftanın söylemi ekonomi

Kılıçdaroğlu’nun “refahı artıracağız” çerçevesinde önümüzdeki hafta yapılacak mitinglerde ana çerçeveyi oluşturacağı da kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmalarda “gelir artırılıyor”, “satın alma gücü artırılıyor”, “yoksullukla mücadele” mesajlarını artıracağı belirtilmişti.

Millet İttifakı, ekonomik yol haritasını Ortak Politika Belgesi’nde belirlemişti. “Ekonomi, Finans ve İstihdam” başlıklı bölümde enflasyonun iki yıl içinde tek haneye indirilmesi, işsizliğin tek haneye indirilmesi, TÜİK istatistiklerinin denetlenmesi, beş yılın sonunda milli gelirin ikiye katlanması ve ortalama büyüme yüzde 5’in üzerinde.

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu