Teknoloji

Trenlerde Neden Emniyet Kemeri Yok?

Birçok yolcu tarafından fark edildi hatta şikayet noktasına geldi. trenlerde emniyet kemeri olmaması çoğumuzun kafasını karıştırıyor. Güvenlik telaşı nedeniyle yolcuların bu durumla ilgili çok sayıda soruyu Kamu Denetçiliği Kurumu’na yönelttiği de görülüyor.

Emniyet kemerinin asıl amacı hepimizin bildiği gibi kazalarda ciddi yaralanmaları önlemektir. Hızlı trenlerde ve normal trenlerde emniyet kemeri olmaması aslında Yolcuların güvenliğini tehlikeye atan bir durum değildir.Sanılanın aksine bunun yolcuların güvenliği için alınmış bir önlem olduğunu söylesek şaşırır mısınız?

Birçok nedenden dolayı trenlerde emniyet kemeri yoktur.

Arabalarda veya uçaklarda emniyet kemeri bulunması konu yolcuların hayatlarını güvende tutmak olduğunda Neden trenlerde tam tersi? Bunun aslında birden fazla nedeni var.

Uçaklarda türbülansta imanda kalmamız için kemer takarız. Otomobillerde ani frenlemeden doğabilecek kazaları önlemek için emniyet kemerleri bulunmaktadır. Ancak trende işler hiç de düşündüğümüz gibi değil! İnsanlar, nispeten rahat bir yolculuk geçirmek için tren bileti alırlar. Yolculuk sırasında, bir uçak ya da otomobilin aksine trene bineriz; Etrafta dolaşıyoruz, restorana gidiyoruz. Tüm bunları yaparken kimse kendisini kısıtlayan bir kemere sahip olmak istemez!

Daha pratik bir sebep daha var.

Bu sebebi tek kelime ile açıklayabiliriz: güvenlik!

Trenlerdeki emniyet kemeri sorunu aslında yıllardır fiyatlanıyor. Tüm uzmanlar ayrıca kemerlerin gerekli olmadığı konusunda hemfikirdir. . Trenlerde emniyet kemeri olduğunu varsayarak biraz beyin fırtınası yapalım. Varsayalım ki kuşaklı bir trende birkaç kişi otururken etrafta dolaşan yolcular da var. Tren aniden çarpıyor ve kemerini takmayanlar etrafa savrularak oturan yolculara çarpıyor. Bu durum doğal olarak yaralı sayısını artıracak ve oturan bireylere ekstra zarar verecektir.

Omurilik yaralanmalarına neden olur.

Bahsettiğimiz diğer nedenlerin dışında kemer olmamasının nedenlerinden biri de ani bir duruşta yolculara zarar vermemek. Ani bir frenle öne doğru hareket eden bir kişinin omurgası ciddi şekilde zarar görebilir. Yani emniyet kemeri, normal bir arabadakinin tam tersidir; aslında trenlerde yolcuya zarar verir.

Ombudsmanlık Kurumu, trenlerde emniyet kemeri kullanılıp kullanılamayacağını araştırdı.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun TBMM’ye sunduğu 2019 yılı raporunda,Kemer incelemesinde, “Büyük bir kaza anında yolcuların özellikle emniyet kemerlerini taktıkları için yaralanmalara karşı daha savunmasız oldukları ve tehlikeden kaçamadıkları gözlemlenmiş ve koltuk tasarımının güvenliği artırmak için geliştirildiği sonucuna varılmıştır. Bir tren kazası sırasında yolcuların emniyet kemeri takmasından daha etkilidir.”belirtildi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu