Haber

Bloomberg: Muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu açıkça karizmadan yoksun

ensonhaber.com

ABD merkezli Bloomberg, Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde muhalefeti yakından takip ediyor.

6’lı masa ile ilgili analizleri yayınlayan yayın organı, “Türkiye’nin Gandhi’sinin Lincoln’den ders alması gerekebilir”söz konusu.

Bloomberg’den Kılıçdaroğlu analizi

Muhalefete ve adayına yol haritasının sunulduğu incelemede, cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “başka bir tarihi figürün bazı liderlik becerilerini hırslı müttefiklerini kendi tarafında tutmak için kullanabileceği” belirtildi.

“Karizma eksikliği”

Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafının altında, “Sakin, evet. Karizmatik mi? Hayır.” not düştü. Dahası, “Muhalefet adayı Kılıçdaroğlu bariz bir şekilde karizma yoksunu.”kelime kullanıldı.

Abraham Lincoln’ü taklit etmek istediler.

Öte yandan Kılıçdaroğlu’na ortaklarını yanında tutması teklif edildi:

Müttefiklerini yanında tutabilmek için Kılıçdaroğlu’nun başka bir tarihsel figürün liderlik becerilerine ihtiyacı olacak: (eski ABD Başkanı) Abraham Lincoln.

Muhalefetin karşılaştığı zorluk

Anayasa’da bazı değişiklikler yapmak isteyen muhalefetin yaşadığı zorluklara da değinildi:

Anayasayı kökten değiştirmek için Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığını kazanması ve Millet İttifakı’nın Meclis’te beşte üç çoğunluk kazanması gerekecek. Bu olası değil.

Kılıçdaroğlu’nu bekleyen zorluklar

Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yanında yer alan Uygun Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ideolojik farklılıkları olduğu hatırlatıldı:

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olması durumunda onu bekleyen bazı zorluklar ekibinin hırslarından ve gündemlerinden kaynaklanıyor olabilir.

Dörtlü siyasi ideolojide farklılık gösteriyor: Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu sosyal demokrat, Akşener milliyetçi ve Yavaş ikinci kamptan eski kampa geçti.

Çoklu başkan yardımcılığı: İstikrarsız düzenleme

CHP Lideri’nin kazanma ihtimali ve başkan yardımcılığına değinildi, çoklu başkan yardımcılığı sisteminin risklerine değinildi ve Lincoln için yazılan “The Team of Rivals” kitabı hatırlatıldı:

Kılıçdaroğlu kazanırsa diğer üçünün başkan yardımcısı olması bekleniyor. Bu rastgele bir hükümet için alışılmadık, istikrarsız bir düzenleme. Bunları yönetmek zor olabilir.

Kılıçdaroğlu, Doris Kearns Goodwin’in Lincoln’ün başkanlığıyla ilgili Pulitzer Ödüllü öyküsünü hemen okumaya başlamak isteyebilir.

haberyedisu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu